divendres, 2 de setembre del 2016

Bon acabament

I ja hem arribat a la fi dels dies de comptatge de la 2a edició del camp de treball Planejant sobre la serra del Cadí. Han estat 10 dies de seguiment matinal per part d'una dotzena llarga de joves d'entre 14 i 17 anys. El resultat ornitològic ha estat excel·lent, sobretot tenint com a referència la primera edició del mateix camp de treball, realitzada l'any 2015. Enguany hem comptat una mica més del triple de rapinyaires que aleshores. Avui, sense ser res d'extraordinari, ha tornat a ser un bon dia:
45 aligots vespers
4 àligues calçades
3 àligues marcenques
3 milans negres
1 astoret
1 aligot comú
1 Circus sp.
5 no identificats

Deixem constància aquí dels resultats generals i més rellevants dels 10 dies de seguiment:

Entre el 22 d'agost i el 2 de setembre, de dilluns a divendres i de 10.00 a 14.00 (hora oficial), s'han comptat 1.411 rapinyaires migradors de 13 espècies des del mirador de rapinyaires de turó Galliner (1.612 m), a la cara nord de la serra del Cadí, a pocs metres del límit del Parc Natural del Cadí-Moixeró (municipi d'Alàs i Cerc, Alt Urgell). El repartiment d'individus per espècie ha estat:

1.160 aligots vespers Pernis apivorus

133 milans negres Milvus migrans
30 àligues marcenques Circaetus gallicus
20 astorets Accipiter nisus
13 àligues calçades Aquila pennata
7 xoriguers Falco tinnunculus
6 aligots comuns Buteo buteo
5 falcons mostatxuts Falco subbuteo
4 esparvers cendrosos Circus pygargus
3 milans reials Milvus milvus
2 arpelles vulgars Circus aeruginosus
1 arpella pàl·lida Circus cyaneus
1 aufrany Neophron percnopterus
7 Circus sp.
1 Accipiter sp.
18 rapinyaires no identificats

El gràfic de sota mostra el repartiment percentual de les espècies observades. L'aligot vesper ha representat prop del 84% del total, seguit a molta distància pel milà negre, amb gairebé un 10% del total. A la categoria Altres hi ha les espècies o tàxons dels que només s'han observat 1 sol exemplar en tot el període.

A banda d'aquests rapinyaires migradors, també se n'han vist de sedentaris, d'entre els que destaquem trencalòs (Gypaetus barbatus), àliga daurada (Aquila chrysaetos), falcó pelegrí (Falco peregrinus) i astor (Accipiter gentilis).

Pel que fa al repartiment diari, el pas ha tingut alts i baixos molt importants, tot i l'estabilitat meteorològica, amb dos dies clarament intensos (29 i 30 d'agost) i tres de molt minsos (25 i 26 d'agost i 1 de setembre). El gràfic de sota mostra el nombre de rapinyaires observats diàriament.

Finalment, pel que fa al repartiment horari dels ocells comptats, el gros dels efectius ha estat observat entre les 12.00 i les 14.00 hora oficial. Al gràfic de sota s'aprecia una tendència a l'augment d'individus a mesura que avançava el matí.

A nivell humà, el camp de treball ha estat tota una experiència i creiem que l'observació de tants rapinyaires migradors ha satisfet les expectatives dels nois que hi han participat. Des de la coordinació tècnica d'AUBÈRRIA els agraïm de cor l'interès i la bona feina feta que han realitzat. Igualment, agraïm molt la col·laboració del Parc Natural del Cadí-Moixeró.